Asperge, de trots van de Belgische keuken

30/04/2019

Het aspergeseizoen is opnieuw aangebroken en tot ongeveer eind mei kan je nog genieten van deze lekkernij. Ze bevatten nauwelijks calorieën en heel wat vitamine C, so what’s not to like? In de Vlaamse keuken worden ze vaak met eitjes opgediend, of zalm of hollandaisesaus, maar uiteraard kan je ook heel wat creatiever te werk gaan. Asperges zijn delicaat van smaak, dus ga zeker op zoek naar ingrediënten die hun smaak complementeren maar niet overheersen.
De witte asperges moet je schillen (anders heb je nogal draderige stukken), maar de groene niet. Bij beide verwijder je het harde onderste gedeelte door ze simpelweg af te knakken. Ze breken waar het zacht gedeelte begint. Wrijf de asperges tegen elkaar om te ontdekken of ze vers zijn; ze maken dan een piepend geluid.
Afhankelijk van de dikte moeten ze 5 à 12 minuten koken. Idealiter doe je dat in een kom waar ze rechtop in kunnen staan, zodat de puntjes boven het water uit steken. Zo stoom je de toppen in plaats van ze tot moes te koken.
Wat is het verschil tussen groen en wit? Heel simpel: de witte groeien onder de grond en blijven zo ‘kleurloos’, de groene kleur ontstaat wanneer ze boven de grond groeien en dus aan licht zijn blootgesteld.
We inspireren je graag met dit oosters, maar o zo makkelijk receptje!

Aspergewontons in kerrie-kokosjus
2 sjalotten, fijngesnipperd
20 g gember
1 kleine spaanse peper
olijfolie
5 dl groentebouillon
12 groene asperges
8 wontonvellen
1 eiwit
1 tl kerriepoeder
1,5 dl kokosmelk
pezo

  • Fruit de sjalotten, gember en peper. Giet de bouillon erbij. Voeg de asperges toe en laat ze 4 minuten meekoken. Haal ze uit de bouillon, snij ze in stukken van 4 cm en vervolgens doormidden.
  • Leg op een deegvel 3 stukjes asperges en plak er een tweede vel op. Sluit met eiwit of water.
  • Gaar de wontons in 1 minuut in de jus.
  • Schep ze eruit en hou ze warm.
  • Haal de jus door een zeef. Voeg kerriepoeder en kokosmelk toe en serveer bij de asperges.

Tags: ,

Leave a reply

Newsletter

Interesse