Vasten

13/03/2019

Het begrip ‘vasten’ kennen de meesten onder ons uit de les godsdienst. Zowel in het Christendom, het Jodendom en de Islam wordt er een traditionele vastenperiode ingelast. In onze thuisstad Aalst wordt ‘Vastelauved’ (vastenavond) zoals de meesten van jullie wel weten met toeters en bellen gevierd. 3 dagen lang worden alle remmen losgegooid voordat de strenge vastenperiode wordt aangevat. De laatste dag van carnaval werd vroeger vooral ‘Vette Dinsdag’ genoemd, omdat dan al het vet in huis werd opgemaakt omdat het anders zou bederven tijdens de vastenperiode. Dit oude gebruik vertaalt zich tegenwoordig naar de overvloed van oliebollen, hamburgers en friet, die tijdens carnaval verorbert worden. In Antwerpen worden er vastenavondvlaaikes gegeten. In Engeland wordt er steevast pannenkoeken gebakken, waardoor deze dag omgedoopt werd naar ‘Pancake Tuesday’. In de culinaire Aalsterse carnavalstraditie werd er recent een nieuw gerecht aan het menu gevoegd, oliebollen met stoofvleessaus en pickles bestaat. Een must volgens sommigen om vastelauved in stijl te vieren. Wie liever de gewone oliebollen eens thuis maakt, kan dit recept eens uitproberen.

Ingrediënten
600g bloem, 50g gist, 25cl water, 25cl lauwe melk, 16g vanillesuiker, 1 el suiker, 4 eieren, Snuifje zout
Bereidingswijze
Doe de bloem in een kom en klop er de melk en het water onder.
Los de gist samen met de suiker op in een weinig melk en voeg dit toe.
Klop het eiwit stijf met de vanillesuiker en voeg het met de eierdooiers toe aan het mengsel.
Meng het geheel tot een glad deeg.
Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme plaats.

Verwarm de frituurolie tot 180°C.
Schep met een eetlepel telkens wat deeg en laat het in de frituurolie glijden.
Keer de bollen tijdens het bakken voortdurend om zodat ze een mooie ronde vorm krijgen.
Laat ze bakken tot ze goudgeel zijn.
Laat ze uitlekken en bestrooi voor het serveren met wat poedersuiker.

Tags: ,

Leave a reply

Newsletter

Interesse