Wereldveggiedag

30/09/2019

Een dag om te vieren, want groenten zijn bijna onze beste vrienden!
We delen graag een Spaanse gerechtje met jullie uit de vorige workshop. Het is overheerlijk, een copieuze veggie maaltijd en je moet hem gewoon nog snel maken om de laatste zomerzonnestralen in je bord te vangen:

Olla gitana

200 gram kikkererwten
200 gram witte bonen
250 gram sperziebonen
kleine pompoen, geschild, zaden verwijderd en in blokjes gesneden 1 rode paprika, in stukjes gesneden

1 wortel, geschild en in plakjes gesneden
2 handperen, geschild, ontpit en in partjes gesneden 2 laurierblaadjes
1,2 liter groentebouillon
peterselie
zout en peper

Voor de sofrito:

1 ui, fjngesneden
1 knofookteen, fjngesneden
3 tomaten, ontveld en in stukjes gesneden 1 eetlepel gerookte paprika poeder olijfolie

Maak de sofrito door de ui in olijfolie ongeveer 10 minuutjes zachtjes te laten bakken tot de ui zacht en goudbruin is. Voeg hieraan eerst de fjngesnipperde knofook toe tot hij begint te ruiken. Bestrooi met de gerookte paprika en bak een minuutje mee. Doe de tomaten erbij en laat dit 10 minuten meebakken tot het water van de tomaten is verdampt. Zet apart.

voor de picada:

2 knofooktenen, fjngesneden
sneetje oud brood in olijfolie bruin gebakken
25 gram in een droge koekenpan geroosterde amandelen snufje saffraan (in een beetje heet water geweekt)

Bereid de picada door de knofooktenen, de amandelen met de saffraan inclusief het weekwater fjn te wrijven in een vijzel. Doe hierbij het gebakken brood en wrijf dit ook fjn.
Doe de sperziebonen, pompoen, paprika, wortel, peer, laurierblaadjes en de bouillon in een aardewerken pot of in een grote pan.
Zet het vuur bij gebruik van een aardewerk pot eerst heel zacht tot de pot warm begint te worden anders kan hij barsten. Hierna kun je het vuur hoger draaien en breng je de inhoud ervan aan de kook. Draai nu het vuur heel laag en laat 15 minuten zachtjes koken. Roer na 5 minuten de sofrito erdoor.

Schep 1 à 2 eetlepel van het hete kookvocht bij de picada en meng dit tot je een smeuïge massa hebt. Voeg dit samen met de bonen en kikkererwten 5 minuten voor het einde van de kooktijd aan de stoofschotel/soep toe. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel wat zout naar smaak. Bestrooi voor het serveren van de olla gitana met wat peterselie.


Tags: ,

Leave a reply

Newsletter

Interesse